163 JOH

Houtskelet nieuwbouw

Deze halfopen gezinswoning werd opgetrokken in houtskelet. Dit geeft niet alleen een kortere bouwperiode, maar biedt flexibiliteit in ontwerp, waardoor we ruimte kunnen creëren die zowel functioneel als inspirerend is. Tussen de voor- en de achterbouw werd een element van een zaagdak/sheddak verwerkt om dieper in de leefruimte op een unieke manier veel licht te laten binnentreden. De woning is verder niet enkel bio-ecologisch maar ook passief naar energie.

103 MMO

Renovatie ‘huis ontdubbeld’

Deze bestaande woning was aan een grondige renovatie toe. In het proces in beslist om het bestaande gebouw volledig te herbouwen, en een uitbreiding toe te voegen met een quasi identiek volume. Het resultaat is een laagenergetische, en nog steeds compacte woning die inspeelt op de vorm van het perceel en speelt met oud en nieuw.

141 TIM

Unieke eengezinswoning

Deze one-of-a-kind nieuwbouwwoning biedt een unieke leefervaring met zijn prachtige vide, die een gevoel van ruimte en openheid creëert. Overvloedig natuurlijk licht stroomt door de grote ramen en doordringt elke hoek van het interieur, waardoor een warme en uitnodigende sfeer ontstaat. Vanuit de ruime woonkamer en moderne open keuken geniet men van een panoramisch uitzicht op de weelderige omliggende tuin, waardoor binnen en buiten naadloos in elkaar overvloeien.

081 MLSO

Aanmeren aan linkeroever

Maatschappij Linker Scheldeoever (MLSO) wou haar kantoren uitbreiden en heeft hiervoor een wedstrijd uitgeschreven. Ons gedurfde ontwerp, waarbij de nieuwe uitbreiding een half verzonken werd ingepland t.o.v. het bestaande gebouw, gaf de doorslag bij de gunning.

Opbouw/flexibiliteit
De uitbreiding bestaat uit een half ingegraven zware onderbouw die aan de voorzijde de donkere ruimtes omvat. Aan de achterzijde is voor de kantoren de gevel naar de vijver toe opengewerkt. Daarbovenop staat een lichte staalstructuur die een flexibel opdeelbare open ruimte omvat. Door het correct uitwerken van deze lichte structuur hebben we ervoor kunnen zorgen dat er vanuit de voorbouw door en over de nieuwe aanbouw gekeken kan worden. Hierdoor hebben we geen enkele ruimte binnen de bestaande voorbouw moeten opofferen of minderwaardig maken. De tussenruimte tussen oud en nieuw vormt het verlengde van de hal van de voorbouw en het buitenterras en wordt gebruikt als ontvangst- en/of expositieruimte.

Relatie met de omgeving
Door de nieuwe uitbreiding deels in de grond te verzinken behouden we niet alleen de kwaliteiten van de bestaande binnenruimtes maar slagen we er ook in om de uitbreiding, ondanks het relatief zware programma, met respect ten opzichte van de voorbouw uit te werken. Aan de voorzijde is de achterbouw zeer bescheiden en krijgt de statige voorbouw alle aandacht. Wanneer men naar achteren wandelt (langs buiten, via het park of langs binnen) worden de nieuwe delen meer en meer ontdekt. De tussenruimte toont met respect voor elkaar de twee delen en aan de achterzijde mag de nieuwe uitbreiding de aandacht opeisen. Om de belasting van de extra mobiliteit aan de voorzijde te vermijden is er aan de achterzijde een extra parkeerruimte ingepland die bereikbaar is vanuit het OCMW.

Duurzaamheid, toegankelijkheid,…
In het bouwproces is geprobeerd om steeds de meest verantwoorde keuzes te maken. Dit heeft op velerlei vlakken invloed gehad. Onder andere: houtskeletwanden met nagroeibare isolatie, een gaswarmtepomp, vloerverwarming, balansventilatie, screens tegen oververhitting, een groendak,… In functie van de toegankelijkheid zijn natuurlijk ook de nodige hellingen, doorgangen en een lift voorzien.

079 GIE

Stadswoning met industriële erfenis

Deze bestaande rijwoning in het centrum van Sint-Niklaas werd grondig aangepakt. Oorspronkelijk bevatte de achterbouw een industriepand met sheddak, en er is voor geopteerd om hier sterk naar te verwijzen in het nieuwe ontwerp. De nieuwe achterbouw vervangt volledig de oorspronkelijke achterbouw, weliswaar met een veel kwalitatiever resultaat. Deze stadswoning met industriële erfenis is van voorzijde tot achteraan in de tuin opengewerkt waardoor een open en lichte woning ontstaat. De structuur van het sheddak verwijst naar de oorspronkelijke industriële achterbouw en brengt het licht mooi centraal in de woning. Het behoud van de stalen liggers in de tuin reflecteren ook nog naar het industriële verleden. De zichtbare ruwbouwelementen benadrukken mee het karakter van de woning.

De voorbouw is naar de nieuwe achterbouw opengewerkt door verschillende doorzichten te maken en verhoogt zo de interactie met de straatzijde. De gevel verklapt hierbij niet wat er achter zit. Zo ontstaat een nieuwe aanbouw met respect voor de geschiedenis van het pand en met behoud van het industriële karakter. De woning heeft door het fabrieksdak een groot ruimtegevoel en baadt in het licht met een mooie detaillering als surplus. De aansluitingen van de liggers, kolommen en de steeldeck zijn met een minimum aan onderdelen ontworpen. De aansluiting van het schrijnwerk rechtstreeks tegen de stalen profielen zorgt voor een naadloze overgang waardoor het schrijnwerk deel lijkt uit te maken van de staalstructuur. De witte kleur van de structuur, met een licht tintverschil t.o.v. de steeldeck, in contrast met de grijze vloer doet het geheel visueel extra licht ervaren. Kortom, deze uitbouw is een voorbeeld van hoe staal kan bijdragen tot het creëren van zeer aangename, strakke en hedendaagse leefruimtes.

169 VES

Nieuwbouwproject residentie Park Vest

Residentie Park Vest heeft zijn naam niet gestolen, gelegen op de Vesten in Beveren met een groot privé Park van meer dan 7.000 m². Dit mooi en tijdloos nieuwbouwproject zal de nieuwe thuis worden van 12 luxueuze appartementen, allen voorzien van een ruim terras of een eigen tuin (high-end afwerking). De moderne architectuur, de kwalitatieve materialen en afwerking, alsook de energiezuinigheid zorgen voor jarenlang woonplezier.

078 KAT

Passief nieuwbouw woning

Een nieuwe passief woning met een open vizier naar de tuin toe gericht. De centrale vide verbindt het gelijkvloers met de eerste verdieping waardoor de woning als één open geheel wordt ervaren.

144 VIE

Halfopen nieuwbouw gezinswoning

Bij deze unieke nieuwbouwwoning werden er grote ramen geplaatst die naadloos zicht op de tuin bieden. Zowel op gelijkvloers als de eerste verdieping werd een logische circulatie tussen de verschillende kamers bedacht. Naast de praktische indeling, is dit bovenal een lichte en stijlvolle woonst tot in de puntjes afgewerkt.

155 BEI

Gesloten nieuwbouw gezinswoning

Voor deze nieuwbouw gezinswoning werd er gekozen voor een houtskeletbouw. Dit geeft een kortere bouwperiode, maar is ook meteen een duurzame keuze. In de leefruimte voorzien we een grote vide. Dit geeft een heel ruimtelijk gevoel en brengt ook een bom aan natuurlijk licht binnen. De open stalen/houten trap in deze ruimte is een uniek staaltje architectuur die de verdiepingen op en luchtige manier met elkaar in verbinding brengt.

121 KDB

Tandartshuis De Mast

Voor Tandartshuis De Mast hebben we een nieuwe praktijk mogen bouwen.
Hieronder een aantal aspecten die we hiervoor hebben uitgewerkt.

Toegang en circulatie
De circulatie en het gebruik van de tandartsenpraktijk is in detail bestudeerd. Het algemene uitgangspunt hierbij is dat gemeenschappelijke ruimtes vlot bereikbaar en dus centraal worden ingepland. Het onthaal, de OPG en het labo vormen dan ook de kern van de praktijk.

Gebruik / ergonomie
Het fijne werk van tandartsen vereist een aangepaste omgeving zodat lichamelijke klachten worden vermeden. Het meubilair van elke ruimte (praktijk, onthaal, labo,…) is steeds op het gebruik ervan afgestemd.

Geluid
Voor elke werkomgeving dient de nodige aandacht voor het beperken van de geluidsbelasting te worden gegeven. Zo hebben we de geluidsoverdracht tussen de ruimtes onderling beperkt maar bijkomend is ook de nodige aandacht gegaan het beperkten van de nagalm. Hiervoor zijn in elke ruimte de nodige akoestische plafonds voorzien. In de gangen is hiervoor gewerkt met tegelplafonds zodat de technieken erboven vlot bereikbaar blijven. In de praktijken en het onthaal is er gewerkt met een akoestisch geperforeerd plafond dat tevens een speels karakter aan de ruimte geeft.

Licht
Extra aandacht is er gegaan naar de lichtspreiding van de tandartspraktijk. Zo is het voor de kleurbepaling van belang dat de lichtkleur zo goed mogelijk overeen komt met zonlicht (6500K). Bijkomend is het om de ogen van de tandarts niet onnodig te belasting belangrijk dat sterke overgangen tussen de spot op de patiënt en de ruimte rondom wordt vermeden.

Verwarming / koeling
Om aangenaam stil te zitten en gedetailleerd werk te kunnen verrichten dient de temperatuur van de omgeving te zijn afgestemd op de wensen van de tandarts. In elke praktijkruimte kan dus apart de temperatuur naar wens worden ingesteld. De units zelf zijn echter onzichtbaar weggewerkt in de kastenwand van de gang.

Materiaalkeuze exterieur
Aan de buitenzijde is er voor de onderste sokkel gekozen voor een grijze betonsteen. Bovenaan is er gewerkt met FSC gelabelde planchetten dewelke schuin zijn afgewerkt hetgeen een speels accent geeft.

Materiaalkeuze interieur
Zoals in al onze projecten is het interieur van de tandartspraktijk uitgewerkt rond een aantal geselecteerde kleuren die steeds terugkomen. De kleur van de ramen en deuren komt dus ook terug in het meubilair, de binnendeuren,… De gebruikte materialen zijn natuurlijk afgestemd op het medische gebruik en kunnen vlot worden onderhouden.

Materiaalkeuze vloer
De vloer is uitgewerkt in een overal doorlopende gietvloer. Deze is natuurlijk vlot te reinigen en dus zeer hygiënisch maar de spikkel zorgt er ook voor dat beperkte vervuiling niet direct zichtbaar is, wat hem heel gebruiksvriendelijk maakt.

Toestellen tandartspraktijk
De plaatsing van de toestellen is voorafgaand in nauw overleg besproken. Zo werden de nodige aansluitingen voor de OPG, het RX-toestel, de tandartsstoelen, de thermodesinfector,… reeds van bij de ruwbouw voorzien.

Geïntegreerd ontwerp en een efficiënte organisatie.
Essentieel voor elk gebouw, maar zeker voor een tandartsenpraktijk, is natuurlijk een zo aangenaam en efficiënt mogelijk gebruik. Hiervoor gaan we van bij het begin in nauw overleg met de bouwheer op zoek naar de beste oplossingen. Deze informatie die hieruit voorkomt gebruiken we om het gebouw en het interieur als één geheel op maat van de klant uit te werken. Het resultaat hiervan is een gebouw met een goede werking en organisatie dat tevens een rustige en aangename uitstraling heeft..